Rekord részvételi adatok a 2024-es választáson

Az eddigi adatok ugyan még nem tesznek lehetővé messzemenő következtetéseket, de a vártnál izgalmasabb kampány magas részvételt sejtet – véli Nagy Attila Tibor politikai elemző. A helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők és az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán vasárnap reggel 7 óráig a szavazásra jogosultak 1,88 százaléka, 148 427 szavazó járult az urnákhoz a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Magasabb a részvétel, mint 2022-ben volt

A mostani részvételi adat még a 2022-es országgyűlési választások reggel 7 órás adatához képest is magasabb: akkor ugyanis a választópolgárok 1,82 százaléka járult a szavazóurnákhoz eddig az időpontig. „Még igen korai lenne ebből messzemenő következtetéseket levonni, azt viszont az adatoktól függetlenül is ki merem jelenteni, hogy az európai parlamenti választásokat illetően rekord részvételi arányra számítok. Mindenképpen ez lesz az eddigi legizgalmasabb EP-választás” – értékelt Nagy Attila Tibor.

Szervezési tapasztalatok és részvétel

A politikai elemző szerint a korábbi évek eltérő tapasztalatokat mutatnak: 2010-ben a rossz szervezés miatt sokan csak este 18-19 óra környékén adták le a szavazatukat, mert a sorok feltorlódtak. Ha gördülékeny a választás – mint egyelőre most – akkor 13 órára talán már lehet valamit sejteni. Az, hogy egy napon tartják az EP- és az önkormányzati választást, mindenképpen a magas részvételnek kedvez.

Helyi aktivitás

Nagy Attila Tibor végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a részvételi adatoknál azt is érdemes megnézni: az ország mely részein aktívak a választópolgárok. Ha a kisfalvakban, kisvárosokban sokan elmennek szavazni, az elviekben a Fidesznek kedvezhet, legalábbis korábban ez volt a tapasztalat. Ha a fővárosban vagy a nagyvárosokban, az jó lehet az ellenzéknek, igaz, utóbbi esetében jócskán vannak kivételek. „Izgalmas kérdés továbbá az is, hogy a Tisza Párt – amely egészen május első feléig dominálta a kommunikációt – mennyire volt képes meggyőzni a szavazókat” – egészítette ki a politikai elemző.