Ismét megtámadtak egy miniszterelnököt az utcán

Mette Frederiksen dán miniszterelnököt pénteken megtámadta egy férfi Koppenhága egyik utcáján. Az incidens, amely két nappal az EP-választások előtt történt, folytatja az európai politikusok elleni támadások sorát, melyek az elmúlt hónapban jelentős megdöbbenést okoztak a politikai életben. A szociáldemokrata vezetőt az eset sokkolta, de látható sérüléseket nem szenvedett, egy gyanúsítottat pedig letartóztattak.

Politikai reakciók

A dán kormányfő elleni támadás mind a politikai szövetségeseit, mind a riválisait megrendítette. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke az X-en megdöbbenését fejezte ki: „A dán miniszterelnök elleni ma esti támadás megdöbbentő. Az erőszaknak nincs helye a politikában. Maradj erős, Mette!”. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szintén aggodalmát és együttérzését fejezte ki: „Nagyon megdöbbentett a hír, hogy megtámadták ma este”.

A Dán és a nemzetközi visszhang

Magnus Heunicke dán szociáldemokrata környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a pártja vezetőjét ért támadás mindenkit megrázott, aki közel áll hozzá. „Mindenki felelőssége, hogy egymásra vigyázzunk és azokra az értékekre, amelyekre országunk épült” – írta a közösségi médiában. Morten Lokkegaard, a jobbközép Liberális Párt képviselője, aki a vasárnapi választáson indul, kiemelte a politikai nézetektől független vita fontosságát: „A támadás és az erőszak aláássa a nyilvános vitát és ezáltal a demokráciánkat”.

Nemzetközi Szolidaritás

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök is aggodalmát fejezte ki Frederiksen miatt: „Ma este gondolataim vele vannak” – írta a közösségi oldalán. Frederiksen pártja a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint vezet a vasárnapi választások előtt. 2019 óta vezeti Dániát, és meghatározó alakja a dán politikai életnek. Politikai megosztottságon túlmutató szövetségek építésére képes politikusként tartják számon, és az Európai Tanács elnöki posztjának lehetséges jövőbeli jelöltjeként emlegetik.