Átadták a Vaskupola magyar lokátorát

Átadták a Magyar Honvédség új háromdimenziós légtérellenőrző lokátorát Veszprémben 2024.06.07-én. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kifejtette, hogy a magyar kormány a háború elkerülésén fáradozik.

Az ELM–2084 radar bemutatása

Az új, izraeli IAI ELTA és Rheinmetall Canada által gyártott ELM–2084 típusú mobil, háromdimenziós, réskitöltő radar hivatalos átadása az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ laktanyájában történt Veszprémben. Korábban több szakértő is írt erről a radarról, amikor megérkezett Magyarországra. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban elmondta: Ez egy tűzvezető és tűzfelderítő lokátor, amely észleli a beérkező célt, követi, meghatározza a sebességét, majd kiszámítja a röppályát. Az adatokat a központi rendszerbe továbbítja, amely szükség esetén elfogja a célt.

A honvédelmi miniszter beszéde

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a szombati átadón hangsúlyozta: a magyar kormány továbbra is a béke elkötelezettje, de fontos, hogy katonai erővel is rendelkezzünk, hogy megvédhessük magunkat másoktól függetlenül. Ezért a kormány folytatja és felgyorsítja a haderőfejlesztést.

A Magyar Honvédség most egy olyan képességgel bővült, amely Izraelben a legnehezebb időkben, harci körülmények között is bizonyított. Ezek a többfunkciós, háromdimenziós radarrendszerek a Nasams norvég rakétarendszerekkel, további négy Gripen vadászgéppel és más eszközökkel együtt alkotják azt a védelmi pajzsot, amely garantálja a magyar emberek biztonságát.

Nemzetközi együttműködés

Pietro Mazzei, a Rheinmetall Canada vezérigazgatója az ipar és a kormány közti partnerséget méltatta, kiemelve az együttműködések fontosságát. Magyarországon egy összeszerelő, integrációs és tesztelő bázist hoztak létre, amelynek eredményei az átadott eszközök. Köszönetet mondott a Magyar Honvédségnek a technológia elsajátításáért és integrálásáért a napi műveletekbe.

Technológiai fejlesztések

A honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként beszerzett ELM–2084 típusú radar légtérellenőrző, tüzér- és légvédelmirakéta-feladatok támogatására is alkalmas. A legfejlettebb félvezetős technológia és fázisvezérelt antennarács segítségével képes a rádióhullámok vertikális és horizontális eltérítésére.

Modern radarrendszer

A radar háromszor nagyobb antennaforgási sebességgel rendelkezik, így háromszoros adatfrissítést biztosít. Egy időben képes nagy méretű, nagy sebességű szállítógépektől a közepes méretű, kis sebességű drónokig minden típusú légi jármű, valamint ballisztikus tüzérségi lövedékek felderítésére. Szélsőséges időjárási körülmények között is magas megbízhatósággal működik, és modern körülményeket biztosít a kezelőszemélyzet számára. A radarkomplexum három fő modulból áll: antennarendszer, hadműveleti-kezelői kabin és áramellátó rendszer, melyeket terepjáró képességű teherautók szállítanak. Telepítési és bontási ideje rövid.