Jelentős hadgyakorlat a Balti-tengeren

Tizenkilenc NATO-szövetséges, több mint 50 hajó és 85 repülőgép, valamint közel 9000 fős személyzet tart hadgyakorlatot a Balti-tengeren idén június 7–20. között, a Baltic Operations 2024 névre keresztelt, a védelmi szövetség kiemelkedőnek számító nagy tengeri hadgyakorlatának keretében. A térségre jelentős figyelem összpontosul már 2023 óta, azonban egy nemrég megjelent, majd eltűnt orosz dokumentum még inkább aktualizálja a műveletet. Pénteken megkezdődik a Baltic Operations 2024 (BALTOPS 2024), a NATO első számú, nagy tengeri hadgyakorlata a balti térségben, amelyre idén június 7–20. között kerül sor – írja honlapján a Szövetséges Légierő Parancsnoksága.

Történeti áttekintés

A BALTOPS az Amerikai Egyesült Államok Európai Haditengerészeti Erőinek parancsnoka által 1971 óta évente megrendezett és támogatott hadgyakorlat a Balti-tengeren és az azt körülvevő régiókban. A gyakorlat 2024-ben már az 53. alkalommal kerül megrendezésre, folyamatosan alkalmazkodva a jelenlegi és jövőbeli dinamikus biztonsági környezethez, és demonstrálva a NATO szilárd elkötelezettségét a regionális béke és biztonság mellett. A műveletben tizenkilenc NATO-szövetséges, több mint 50 hajó, több mint 85 repülőgép és mintegy 9000 főnyi személyzet vesz részt.

Új részvevők és képességek

Négy kétéltű hadműveleti csoport és többnemzeti hadműveleti egység részvételével ez lesz a Balti-tengeren a kétéltű és az aknaelhárító erők legnagyobb összevont NATO-koalíciója. Emellett idén az Egyesült Államok Indo-csendes-óceáni Parancsnokságához rendelt haditengerészeti eszközök is részt vesznek a gyakorlaton – a közelmúlt történetében először fordul elő, hogy egy csendes-óceáni hadszíntérhez kötődő eszköz megjelenik az Egyesült Államok haditengerészetének európai műveleti területén.

Gyakorlatok és célkitűzések

A korábbi alkalmakhoz hasonlóan a tengeri és a légierők együtt gyakorolják az orvosi evakuálást, a közös személyi mentést, a légvédelmet, a tengeri elzáró műveleteket, a tengeralattjárók elleni harcot és az aknaelhárítást. Emellett kétéltű műveleteket végeznek, hogy erősítsék kollektív képességeiket, valamint fokozzák a NATO-szövetségesek és partnerek közötti kohéziót.

NATO elkötelezettsége és biztonsági üzenet

A BALTOPS 24 a NATO-szövetségesek dinamikus biztonsági környezetben való mozgékonyságának demonstrációja a több területet érintő műveletek gyakorlásán keresztül a stabil balti térség fenntartása érdekében. A balti-tengeri biztonság ilyen integrált megközelítése határozott üzenetet küld a potenciális ellenfeleknek, visszatartja az agressziót, fokozza a stabilitást, és biztosítja a NATO-országok és lakosságuk biztonságát.