Biden gázai politikája

Amerikai tisztviselők egy csoportja, akik a Biden-kormányzat gázai politikája miatt nyilvánosan lemondtak, összefognak, hogy támogassák a folyamatos nézeteltéréseket, és nyomást gyakoroljanak a kormányra az irányváltás érdekében.

Távozó tisztviselők

Az Egyesült Államok kormányából több mint fél tucat ember hagyta el állását nyilvános tiltakozásul, mondván, hogy nem dolgozhatnak tovább a kormánynál, és még többen csendben távoztak. A nyilvánosan lemondott tisztviselők közül sokan úgy vélik, hogy a kormányon kívül kívánnak hatni.

Biden politikája és a konfliktus

Joe Biden elnök belföldi és nemzetközi nyomás alatt állt, amiért nyolc hónapig támogatta Izraelt a gázai Hamász elleni háborúban, amely civilek tízezreinek életét követelte, milliókat költöztetett el, és rendkívüli éhséget okozott az enklávéban. Bár a kormányzat retorikája keményebbé vált – figyelmeztetve, hogy Izraelnek többet kell tennie a civilek védelmében, és több segélyt kell beengednie –, a politika nagyjából változatlan maradt.

Nyilvánosan lemondott tisztviselők

A nyilvánosan lemondott korábbi tisztségviselők – Josh Paul, Harrison Mann, Tariq Habash, Annelle Sheline, Hala Rharrit, Lily Greenberg Call, Alex Smith és Stacy Gilbert – úgy érezték, hogy a kormányzat figyelmen kívül hagyta szempontjaikat, szakértelmüket és aggályaikat, és nem vették figyelembe az izraeli hadjárat által okozott humanitárius áldozatokat. Véleményük szerint az Egyesült Államok háborúval kapcsolatos politikája károsítja az ország hitelességét, és a kormányzat nem értette meg teljesen ezt a hatást.

Támogatás és nyomásgyakorlás

A nyilvánosan lemondott és a CNN-nek beszélő tisztviselők azt mondták, sok kollégájuk van, akik még mindig a kormányon belül dolgoznak, de egyetértenek a távozásról szóló döntésükkel. Támogatást és tanácsadást nyújtanak ezeknek a kollégáknak – akár távoznak, akár belülről próbálnak változást elérni. Céljuk az adminisztrációra nehezedő nyomás növelése az irányváltás érdekében.

Josh Paul és Harrison Mann véleménye

„Azt gondoljuk, hogyan használhatjuk fel közös aggodalmunkat, és hogyan folytathatjuk a közös erőfeszítéseket a változásért” – mondta Josh Paul, a külügyminisztérium egyik tisztviselője, aki októberben tiltakozásul nyilvánosan lemondott. Mann hozzátette, hogy ha számos szakmai szakember és elnökjelölt lemond e politika miatt, az azt jelzi, hogy valami nincs rendben.

Stacey Gilbert tapasztalatai

Gilbert, a több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkező diplomata elmondta, hogy egy jelentésen dolgozott Izrael amerikai fegyverhasználatáról, és arról, hogy az korlátozta-e a humanitárius segélyt. Azonban a jelentést végül magasabb szintre helyezték, és őt eltávolították a projektről. A május 10-én nyilvánosságra hozott jelentés „ésszerűnek ítélte” annak értékelését, hogy Izrael nemzetközi humanitárius joggal „összeegyeztethetetlen” módon használt amerikai fegyvereket Gázában, de nem állapította meg, hogy Izrael megsértette a törvényt.

Samantha Power és a nézeteltérések tisztelete

A Biden adminisztrációs tisztviselői tiszteletben tartják a nézeteltéréseket. Samantha Power, az USAID adminisztrátora az NPR-nek adott interjújában elmondta, hogy az USAID-nél sok kritikus vélemény van az Egyesült Államok külpolitikájával szemben, és feladatának tartja, hogy meghallgassa ezeket a nézeteket. Power hangsúlyozta, hogy a helyzet Gázában rettenetes, és fontos, hogy az ügynökség szakértői elégedetlenek legyenek a jelenlegi helyzettel, mert ez mutatja, hogy még mindig van mit tenni.