Macron hivatalos látogatással ünnepli Bident

Joe Biden elnök, Jill Biden first lady, Emmanuel Macron francia elnök és felesége, Brigitte Macron a D-Day 80. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken lépnek színpadra, 2024. június 6-án, Normandiában.

Joe Biden elnököt egy közeli szövetségese látja vendégül szombaton, amikor Emmanuel Macron francia elnök hivatalos állami látogatásra fogadja amerikai elnököt Párizsban.

A látogatás politikai háttere

A látogatás jelentősége abból adódik, hogy az Egyesült Államok megerősítette szövetségét legrégebbi partnerével Oroszország ukrajnai háborúja közepette – de a közel-keleti konfliktus kapcsán a szakadások jelei mutatkoztak.

Ünnepélyes fogadtatás és program

Macron hivatalos üdvözlő ceremóniával köszönti Joe Bident és Jill Bident a párizsi L’Arc de Triomphe-nál. Felvonulás lesz az Elysée-palotához, majd munkaebéd következik. A vezetők nyilatkozatot adnak a sajtónak, de hivatalos sajtótájékoztatót nem tartanak.

Állami vacsora a Musée D’Orsay-ben

Este Macronék állami vacsorát adnak Bidenék tiszteletére a híres Musée D’Orsay-ben.

Macron viszonozza a szívességet Bidennek, aki 2022 decemberében fogadta a francia elnököt a Fehér Házban tett állami látogatásra, ami az adminisztráció első alkalommal történt.

Amerikai vezetés és jövőbeli kilátások

Macron, más amerikai szövetségesekhez hasonlóan, magánkérdőjelezte meg az Egyesült Államok világvezetésének jövőjét, ha Biden elveszíti a novemberi választásokat Donald Trump volt elnökkel szemben, akivel bonyolultabb viszonya volt.

Biden és a G7 találkozó emlékei

Biden gyakran felidézte, hogy mandátuma elején találkozott a világ vezetőivel egy G7-találkozón, ahol kijelentette: „Amerika visszatért”.

„És a francia vezető rám nézett, és azt mondta: „Meddig?” – mondta nevetve Biden egy márciusi adománygyűjtésen New Yorkban. „Nem volt humoros. Azt mondta – komolyan mondta: „Meddig?”

Támogatás Ukrajna számára

Ukrajna témájában mindkét ország kinyilvánította, hogy támogatja a háború sújtotta országot. Biden pénteken új, 225 milliárd dolláros segélycsomagot jelentett be, miközben bocsánatot kért Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől a kongresszusi késésért.

Macron szerepe az ukrajnai konfliktusban

Macron pedig az egyik kulcsfontosságú vezére volt az ukrajnai orosz invázióra adott európai válaszlépéseknek. Franciaország megduplázta védelmi költségvetését, bejelentette, hogy túllépi a NATO 2%-os védelmi kiadásaira vonatkozó referenciaértéket, és újraindította a kritikus katonai inputok hazai termelését.

Izrael-Hamász háború és francia-amerikai álláspontok

Az Izrael-Hamász háborúval kapcsolatban Macron támogatta a Biden által megfogalmazott tűzszüneti javaslatot, és a múlt héten X-ről írt bejegyzésében ezt írta: „A gázai háborúnak véget kell vetni. Támogatjuk az Egyesült Államok javaslatát a tartós békére.”

Franciaország és a Nemzetközi Büntetőbíróság döntése

Franciaország azonban a múlt hónapban szakított nyugati szövetségeseivel, amikor a külügyminisztérium támogatását fejezte ki a Nemzetközi Büntetőbíróság azon döntése mellett, hogy elfogatóparancsot kért Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a Hamász gázai Yahya Sinwar vezetője ellen. Biden felháborítónak nevezte az ICC döntését.

Az amerikai-francia kapcsolatok fejlődése

Az amerikai-francia viszony azonban drámaian javult a Biden-kormányzat korai mélypontjához képest. 2021 szeptemberében Macron megtette azt a rendkívüli lépést, hogy visszahívta washingtoni nagykövetét egy amerikai-ausztrál tengeralattjáró-alku miatt, amely elvakította a franciákat, és több milliárd dolláros védelmi szerződésbe került.

„Meleg és szoros a kapcsolatuk” – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője péntek este újságíróknak. „Az egyik dolog, amit az elnök tisztel és csodál Macron elnökben, hogy olyan őszinte és egyenes, mint Joe Biden elnök. Ezt akarja látni egy barátjában, egy szövetségesében.”

Tervezett együttműködés az indiai-csendes-óceáni térségben

Biden és Macron várhatóan megvitatják az indiai-csendes-óceáni térség tengeri együttműködésének elmélyítését is, és egy bejelentést tesznek a tengeri bűnüldözési kapacitás kiépítéséről és az Egyesült Államok-Franciaország technikai együttműködésének fokozásáról a régió kikötői biztonsága terén – mondta Kirby.